Esteu aquí

35 aniversari Jardí del Túria

L’Ajuntament celebra els 35 anys del Jardí del Túria amb actes lúdics, reflexius i reivindicatius

Joan Ribó: “El llit del Túria és un símbol que esta ciutat l’han feta totes les valencianes i els valencians lluitant per la seua ciutat”

València celebra enguany els 35 anys del Jardí del Túria amb un programa lúdic, reivindicatiu i reflexiu per a tots els públics que estarà estructurat en cinc línies, l’ambiental, l’oci i la cultura, la integració, l’esport i el benestar i el futur

El programa de celebracions, que porta per nom “El Jardí del Túria fa 35 anys”, inclou concerts a l’aire lliure, edició de còmics, exposicions, una nova imatge corporativa, fotoperiodisme i participació ciutadana, entre d’altres elements.
l programa d’activitats s’estrena el pròxim 5 de juny amb una conversa entre l’alcalde, Joan Ribó, i l’exalcalde Ricard Pérez Casado que portarà per nom “Com fer realitat el prodigi del Jardí del Túria”. Joan Ribó ha destacat que “el llit del Túria és el símbol d’una lluita ciutadana aconseguida que fa de València una ciutat preparada per al futur”.

L’alcalde ha recordat que “el llit del Túria és un símbol que esta ciutat no l’ha fet ningú en especial. L’han feta totes les valencianes i els valencians lluitant per la seua ciutat. És un símbol preciós que, després, ha continuat amb el Botànic, amb moltes lluites que encara estem desenvolupant, però que és important recordar perquè la ciutat l’estem fent entre tots”.

Joan Ribó ha assegurat que “va haver una gran lluita ciutadana. Va ser un treball de la gent, de la lluita ciutadana, que va capgirar esta proposta que, en el seu dia, era un conjunt d’autopistes per a comunicar amb el port i per fer les comunicacions de la ciutat però que es va capgirar i va donar el que tenim hui”.

L’alcalde ha destacat els valors mediambientals d’este gran parc urbà, del que ha dit que és “un parc natural com pocs hi ha a Europa, si és que hi ha algun de tan llarg” i s’ha referit al seu tancament amb el parc de Desembocadura. En este sentit, Ribó ha assegurat que “el Jardí del Túria també és futur perquè hem fet una sèrie d’acords per aconseguir uns terrenys que té el port i que passen a ser parc. Jo crec que el Parc de Desembocadura ha d’abreujar, dulcificar o limitar el greuge que ha patit Natzaret amb el port per la seua ampliació i, a més, serà el parc que tancarà cap al sud, per la mar, este llit del Túria i que, d’alguna forma, tenim ja molt avançat”.

Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha recordat que “les lluites ciutadanes del tardofranquisme i dels inicis de la democràcia sobre el Jardí del Túria i la Devesa van trencar amb una idea molt estesa al nostre país i que és la idea del progrés associat a les grans infraestructures viàries, al ciment, a l’arrasament de les zones naturals per a fer complexos turístics i diverses infraestructures”.

El vicealcalde ha destacat, però, que “en un país de molt poca tradició ambiental com el nostre, al final d’una dictadura que va ser un enorme retrocés en molts aspectes, i també en l’ambiental, eixa aposta del moviment ciutadà per convertir el llit del Túria en una columna vertebral verda va comportar que València apostava per la modernitat”.

Actes previstos

Les celebracions pels 35 anys del parc s’encetaran el pròxim diumenge 5 de juny, a les 19 hores, al mateix jardí. L’alcalde, Joan Ribó, i l’exalcalde Ricard Pérez Casado parlaran de “Com fer realitat el prodigi del Jardí del Túria”. Ribó s’ha referit a Pérez Casado com “l’alcalde que li va pegar l’empenta definitiva al Jardí del Túria”.

L’activitat “Este museu té 10 kilòmetres” recuperarà la memòria de la lluita ciutadana amb una exposició a l’aire lliure amb fotografies i textos mentre que “El Túria amb ulls de dona” reunirà l’obra de dones fotoperiodistes, que miraran el jardí amb òptiques diverses.

La celebració també tindrà un còmic, “Túria còmic”, del que s’editaran 10.000 exemplars, que es repartiran entre la ciutadania per recordar l’efemèride. Per la seua banda, “Fa 35” serà un vídeo recopilatori de les commemoracions.

La participació ciutadana tindrà el seu espai en les activitats amb “Districtes del Túria”, que sumarà una visió vertebradora dels barris de la ciutat que recorre el parc urbà a banda i banda, mentre que “Túria Sticker” donarà pas a les opinions dinàmiques de la ciutadania.

Les activitats de celebració també tindran música amb dos concerts a l’aire lliure, que s’emmarcaran en la Gran Fira de València, i, a més, el Jardí del Túria també disposarà d’una nova imatge corporativa.

En total, són 14 activitats distintes englobades en cinc grans àrees, la línia ambiental, l’oci i la cultura, la integració, l’esport i el benestar i la gran línia cap al futur.

Dins dels actes commemoratius també cal destacar la reobertura del parc Gulliver, que es troba en fase de rehabilitació, l’elaboració del pla de millora i condicionament del jardí del Túria, el concurs d’idees per al disseny del Parc de Desembocadura i els projectes de rehabilitació del Parc de Capçalera i dels trams X i XI del Jardí del Túria, entre d’altres iniciatives.

Últimes notícies

23 . 06 . 2021
OBERT EL TERMINI DE MATRICULACIÓ PER ALS CURSOS OFERITS PER L’ESCOLA D...
23 . 06 . 2021
SE ABRE EL PLAZO DE MATRICULACIÓN PARA LOS CURSOS OFRECIDOS POR LA ESC...
01 . 09 . 2020
EL PARC GULLIVER ES MANTÉ TANCAT FINS NOU AVÍS