JARDÍ DEL TÚRIA TRAMS 13-14-15-16

Esteu aquí

Història

Horari
No tanca
Adreça

Carrers de L'Alcalde Reig, Professor López Piñero, Autopista del Saler i Passeig de L'Albereda (València).

Entrada
entrada gratuïta
Gestionat per
0

Història

Els trams 13, 14, 15 i 16 formen una àmplia franja que s'estén fins a l'encreuament del ferrocarril interurbà. Les intervencions realitzades responen a un mateix projecte, emmarcat per una escenografia dominada per l'arquitectura i per la prolongació de l'Albereda. Com que no hi ha ampit en esta zona, l'extensió de l'històric passeig de l'Albereda s'unix al Jardí del Túria en el tram 13. Així el tram 13 no està al llit, sinó que és el tram de l'Albereda situat entre el pont de l'Àngel Custodi i la plaça d'Europa.

Travessant longitudinalment esta zona es troba el Riu de la Vida, un curs sinuós d'aigua que recrea els meandres fluvials, amb xicotetes illes en el seu recorregut. Acompanyant el Palau de les Arts Reina Sofia es localitza un roserar de 3.200 metres quadrats, conformat per mitjà d'una distribució que presenta una doble simetria (segons els dos eixos de l'el·lipse), de forma que queda dividit en quatre quadrants iguals, constituïts per platabandes de diverses formes i superfícies. Al centre, una platabanda de forma circular unifica el conjunt.

Al costat del Museu de les Ciències Príncep Felip es traça un recorregut amb escultures a l'aire lliure envoltades de fruiters que fa referència a la tecnologia històrica valenciana relacionada amb els temes de cultiu, regadiu i els seus treballs artesanals. L'autoria de les obres és dels valencians Karvaz i Marí.

Als marges del llit trobem arbustos i plantes entapissants, com Juniperus, Lantana i Cotoneaster, que combinen amb elements de port arbori, com el xiprer (Cupressus sempervirens), que aporten profunditat visual al jardí.

Més informació

La vegetació es completa amb espècies caduques, que creen composicions cromàtiques en els moments de floració o  grups monoespecífics.

També està present la vegetació mediterrània, amb gran varietat de plantes aromàtiques, que es combina amb arbres exòtics en les proximitats dels ponts, a fi d'atenuar-ne la presència, així com els efectes del trànsit que suporten.

En el marge dret del llit es localitza el tram 15, una extensa àrea dedicada a la cultura, ocupada pel complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències, que s'inicia en el Palau de les Arts, continua amb l’Hemisfèric, el Museu de les Ciències i l’Àgora, dissenyats per Santiago Calatrava, i finalitza amb el Parc Oceanogràfic, obra de Félix Candela. Este conjunt d'edificis està emmarcat per amplis estanys d'aigua i delimitat al sud-oest per l’Umbracle, passeig amb ombra que alberga en els baixos un ampli aparcament de vehicles.

L'Umbracle acull davall la coberta una gran varietat de plantes de diferents espècies, a més d'una galeria amb escultures. El seu jardí inclou palmeres i tarongers amargs, amb gran varietat d'arbustos i plantes enfiladisses, entapissants i aromàtiques.

El Parc Oceanogràfic és actualment el parc marí més gran d'Europa. Es tracta d'un espai de 80.000 metres quadrats en el qual estan representats els ecosistemes marins més importants del món, repartits en un total de 42 milions de litres d'aigua salada. És un espai concebut per a l'oci, l'educació i l'estudi de les ciències marines.

EQUIPAMENTS: 

En l'àrea pròxima al pont del Regne hi ha una zona ludicoesportiva composta per un circuit de minigolf, taulers d'escacs gegants, pistes de patinatge i una àmplia zona de jocs infantils; a més, esta zona disposa d'un bar amb WC. Així mateix, en la zona situada al costat del pont de l'Assut de l'Or hi ha un altre parc infantil.

Les zones de passeig compten amb fonts abeurador i bancs de pedra o fusta, així com amb aparells biosaludables per a adults.

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Més informació sobre accessibilitat

El recorregut 

Ruta

Els Trams 13,14,15 i 16 formen una àmplia franja que s’estén fins a l’encreuament del ferrocarril interurbà. Les intervencions responen a un mateix projecte, emmarcat per una escenografia dominada per l’arquitectura i per la prolongació de l’Alameda. Al no existir ampit en aquest tram, l’extensió de l’històric passeig de l’Alameda s’uneix al Jardí del Túria al Tram 13. Al marge dret del llit es localitza el Tram 15, una extensa àrea dedicada a la cultura, que s’inicia al Palau de les Arts o Palau de l’Òpera, continua amb l’Hemisfèric, el Museu de les Ciències, l’Àgora i finalitza amb el Parc Oceanogràfic. Aquest conjunt d’edificis està emmarcat per amplis estanys d’aigua i delimitat al sud pel Jardí de l’Umbracle.

Pròxims esdeveniments Pròxims esdeveniments

17 . 04 . 2019
JARDÍ DEL TÚRIA TRAMS 13-14-15-16
Horario: 9:30 a 12:30 horas. Tramo 16. 
Organizador: CEIP 103
09 . 12 . 2018
JARDÍ DEL TÚRIA TRAMS 7-8-9, JARDÍ DEL TÚRIA TRAMS 13-14-15-16
Horario: 09:00 a 15:00 horas.
Organizador: FUND. DIABETES.
25 . 11 . 2018
JARDÍ DEL TÚRIA TRAMS 13-14-15-16
Horario: 09:00 a 11:00 horas.
Organizador: BIOPARC.

Últimes notícies

22 . 05 . 2024
A partir del 24 de maig i fins al dia 31 podeu gaudir de les activitats organitzades per l'Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient amb motiu de la XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
22 . 05 . 2024
A partir del 24 de maig i fins al dia 31 podeu gaudir de les activitats organitzades per l'Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient amb motiu de la XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
22 . 05 . 2024
A partir del 24 de maig i fins al dia 31 podeu gaudir de les activitats organitzades per l'Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient amb motiu de la XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT