PARC URBÀ DE MALILLA

Esteu aquí

Història

Horari
No tanca
Adreça

Carrer Enginyer Joaquín Benlloch s/n.

Entrada
Entrada gratuïta
Gestionat per
0

Història

El Parc Urbà de Malilla es troba situat en la zona sud de la ciutat i té una extensió de aproximadament 7 hectàrees (69.925,30 metres quadrats).

El jardí ocupa una antiga zona d'horta en la qual s'han conreat tota classe de verdures fins  fa pocs anys, de fet, ha sigut històricament una de les zones més prolífiques de la ciutat de València en el que a productes hortícoles es refereix. A l'hora de dissenyar el nou espai enjardinat, s'ha intentat respectar el valor paisatgístic i mediambiental de l'horta valenciana consignat una important superfície del terreny a horts urbans que conserven una xarxa de sèquies emulant les originalment existents en el terreny des de fa segles. Aquest espai serà gestionat pels propis ciutadans atenent a criteris ecològics i respectuosos amb el medi ambient.

Més informació

D'acord amb l'objectiu de preservar el llegat de l'horta valenciana, també s'han rehabilitat tres conjunts edificats existents que albergaran usos compatibles amb la zona verda projectada. 

Així, en l'extrem sud del parc es troba l’alquería de manteniment, antigament anomenada l’alquería de “els Catalinos”, utilitzada actualment per la brigada de jardiners i jardineres de l'Organisme Autònom Municipal de Parcs i Jardins Singulars de l'Ajuntament de València que són els encarregats de les tasques de conservació del parc.

El centre del parc s'ha conservat el conjunt d’alqueríes coneguda com la de “els Peris” que està destinada a la gestió dels horts urbans i que compta amb una sala polivalent per a donar xarrades i conferències sobre el desenvolupament i evolució dels processos naturals que es desenrollen en el jardí, així com un altre tipus d'actes relacionats amb la ciutadania i la formació ambiental.

La tercera alquería rehabilitada està destinada a usos terciaris d'hostaleria ja que es troba estratègicament situada prop de la zona esportiva i del centre del parc.

EL JARDÍ MEDIAMBIENTAL

La resta de la superfície està ocupada per un jardí ambiental, compost en la seua immensa majoria per espècies autòctones d'alt valor ecològic que, al mateix temps, compleix amb una funció ornamental. 

La jardineria tradicional mal projectada i gestionada pot provocar desequilibris en el medi ambient al necessitar de grans consums d'aigua i de l'aplicació de productes químics que acaben contaminant l'entorn.

El Parc Urbà de Malilla ha sigut projectat amb la intenció d'evitar conseqüències indesitjables per al medi ambient i cercant la major biodiversitat possible dins de l'àmbit de les nostres terres mediterrànies.

Al mateix temps, des de l'Ajuntament de València es pretén utilitzar aquest parc per a la conscienciació i la formació ambiental de la gent usuària i veïna del barri i de tot aquell que ho desitge. En un futur pròxim s'habilitaran els escocells dels passejos principals del jardí amb les espècies que hi ha plantades pel parc de manera que puguen servir de mostra o catàleg fàcilment identificable de tota la biodiversitat present en la zona verda del jardí.

Les espècies més característiques del parc són:

Acanthus mollis - Acer monspessulanum - Anthyllis cytisoides - Arbustus unedo - Bougainvillea - Canna indica - Capparis spinosa - Centranthus ruber - Cistus albidus - Cistus clusii - Cistus monspeliensis - Cistus salviifolius - Colutea arborescens - Coronilla emerus - Coronilla valentina glauca - Cotoneaster - Crataegus monogyna - Dianthus corsicus caryophyllus - Digitalis obscura - Dimorphoteca - Ephedra fragilis - Erica multiflora - Geranium sanguineum - Halimium halimifolium - Hedera helix - Helichrysum stoechas - Hypericum calycinum - Hyssopus officinalis - Iris albicans - Iris lutescens - Iris sibirica - Iris xiphium - Jasminum fruticans - Juniperus oxycedrus - Juniperus phoenicea - Lantana selloana - Lavandula dentata - Lavatera maritima - Ligustrum vulgare - Lonicera implexa - Medicago arborea - Myrtus comunis - Narcissus tazzetta - Passiflora caerulea - Phillyrea angustifolia - Phlomis fruticosa - Phlomis italica - Phlomis lychnitis - Phlomis purpurea - Pistacea lentiscus - Plumbago capensis - Prunus spinosa - Rhamnus alaternus - Rosa canina - Rosmarinus officinalis - Rubus ulmifolius - Rubus ulmifolius - Ruscus aculeatus - Saponaria ocymoides - Sorbus domestica - Taxus baccata - Teucrium fruticans - Teucrium polium capitata - Thymus vulgaris - Viburnum lucidum - Viburnum tinus - Vinca per vinca - Vitex agnus castus.

HORTS URBANS

Amb quasi 14.000 metres quadrats de superfície, es converteixen en un element referent en la fesomia del parc. Estan dividits en xicotetes parcel·les individuals per a poder ser conreats pel major nombre d'interessats possible. Aquests horts estan envoltats per unes tanques permeables a la vista que permet un major control dels usuaris i delimita perfectament l'espai destinat a cultiu del d'ús lúdic de la resta del jardí.

S'ha mantingut el sistema de regadiu per mitjà de sèquies tan utilitzat en les nostres terres des de fa centenars d'anys. És el denominat reg a manta i s'alimenta de tres alberques ornamentals situades en una cota superior en el mateix parc.

La filosofia d'aquest espai és el retrobament amb antigues formes de conrear la terra sense l'ús de productes químics que degraden el medi ambient i amb l'objectiu de recuperar sabors perduts en la moderna agricultura intensiva d'avui dia.

ALTRES EQUIPAMENTS

Les dues zones de jocs infantils instal·lades en el parc s'han fet molt populars entre els usuaris a causa de l'originalitat de la majoria dels seus aparells. La dels més xicotets està equipada amb un sòl de seguretat de goma mentre que la dels més majors compta amb un substrat sorrenc que fa les vegades de área de sorra.

Una altra zona molt popular entre els majors i joves és la dels jocs biosaludables o jocs fisio que es troba situada en les rodalies de l'hort fruiter i que compta amb diversos aparells per a mantenir-se en forma mentre gaudeixes d'un entorn natural i relaxat.

Sens dubte també és molt utilitzada la zona d'esplai caní que, amb més de 500 metres quadrats de superfície integra un pipican, una font per a les mascotes i una zona on poden jugar i socialitzar.

També destaca en el parc la zona destinada a equipament esportiu que serà gestionada per la Fundació Esportiva Municipal i que compta amb un poc més de 9.000 metres quadrats.

RECOMANACIONS D'ÚS

No abandones el fem, tira-la a la paperera.
Si vas amb bici, recorda que el vianant sempre té preferència.
Si passeges al teu gos, utilitza la zona de socialització canina.
No està permés banyar-se.
No està permés alliberar animals de cap mena ni tampoc alimentar-los
Respecta les zones fitades, les fonts i els cursos d'aigua.

El recorregut 

Ruta

Pròxims esdeveniments Pròxims esdeveniments

15 . 12 . 2018
PARC URBÀ DE MALILLA
Horario: 09:00 a 15:00 horas.
Organizador: COMPROMIS
09 . 06 . 2018
PARC URBÀ DE MALILLA
Horario: 9 de junio de 10:00 a 20:00 horas.
Organizador: Asoc. Caminando Juntos.

Últimes notícies

22 . 05 . 2024
A partir del 24 de maig i fins al dia 31 podeu gaudir de les activitats organitzades per l'Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient amb motiu de la XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
22 . 05 . 2024
A partir del 24 de maig i fins al dia 31 podeu gaudir de les activitats organitzades per l'Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient amb motiu de la XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
22 . 05 . 2024
A partir del 24 de maig i fins al dia 31 podeu gaudir de les activitats organitzades per l'Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient amb motiu de la XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT
XV SETMANA DE LA BIODIVERSITAT