Parc Central

Esteu aquí

Història

Horari
Març-Octubre 07:30-21:30
Novembre-Febrer 07:30-20:30
Entrada
Entrada gratuïta
Gestionat per
0

Història

El Parc Central naix després d’una llarga lluita de la ciutat de València per recuperar els terrenys ocupats per les vies del tren que separen en dos la ciutat per la part del centre i el sud. D’esta manera, i quan les diferents fases del projecte queden executades, es recuperarà un espai cèntric de dimensions destacades i s’uniran barris històricament separats, alhora que es crearà una moderna zona verda i equipaments culturals i socials. 

El parc ha sigut dissenyat per la paisatgista Kathryn Gustafson després de guanyar un concurs internacional al qual es van presentar trenta-sis propostes de huit països. La primera fase del jardí compta amb 110.000 metres quadrats i, quan es complete la totalitat del projecte, la superfície verda comprendrà 230.000 metres quadrats. 

Dins de la filosofia del disseny del parc, la llum, l’aigua i el verd són els principals elements; la superfície s’estructura entorn d’una xarxa de passejos que generen diferents espais amb un tractament específic en funció de l’ús de cada un d’ells. Estos passejos estan flanquejats per una xarxa de canals que recorren el parc i desemboquen en diferents làmines d’aigua. Entre estes algunes d’especial rellevància, com l’estany de la Panderola o l’estany de la Garrat.

Cada zona del parc té la seua pròpia tipologia botànica i combina praderies amb zones arbustives i passejos poblats d’arbres.
Els edificis històrics atribuïts al gran arquitecte Demetri Ribes, autor del disseny de l’Estació del Nord, que han format part de la infraestructura ferroviària de la ciutat, molts d’ells protegits pel seu alt valor arquitectònic i patrimonial, han sigut restaurats per a diferents usos culturals i esportius.
Les principals zones en què s’estructura el parc són:

LA PLAÇA DE DEMETRI RIBES: on se situen la majoria dels edificis històrics i que es convertix en un centre neuràlgic d’activitats culturals i recreatives.
EL JARDÍ DE L’HORTA: unix la tradició de l’horta valenciana amb la bellesa d’un jardí ornamental.
EL JARDÍ DE LA INFÀNCIA: zona destinada al joc i l’esplai dels xiquets i xiquetes amb rocòdrom, arenera, praderies i diversos jocs infantils.
EL JARDÍ ROMÀNTIC: format per multitud de platabandes florals de gran interés ornamental.
 

Més informació

EQUIPAMENTS

Els diferents edificis rehabilitats doten el parc d’una universitat popular, un poliesportiu cobert, un centre de joventut i una futura biblioteca municipal.
En el límit nord del parc comença un eix principal nord-sud cobert per una pèrgola que es cobrirà de diferents espècies enfiladisses de flor. Este eix és la principal línia de moviment de vianants del parc i connecta entre si els espais principals.
Fonts i canals d’aigua: quasi sis mil metres quadrats de làmines d’aigua, incloent-hi l’espectacular Panderola amb els seus cent trenta-i-cinc brolladors que permeten realitzar innumerables jocs d’aigua i color.
Murs verds: amb mil tres-centes jardineres que els cobrixen. Els murs verds són les estructures de formigó que delimiten i donen forma al jardí de la Infància i al jardí de l’Horta. S’han plantat unes tretze mil plantes de dos-centes espècies diferents per a dotar els murs d’un mantell verd.
Zona de jocs (espai de prop de 7.800 m2): a més dels espais d’esbargiment, per a córrer o per a les activitats que s’hi puguen organitzar, el parc compta amb diferents jocs infantils en l’anomenat jardí de la Infància: cavallets, engrunsadores, balancins i també una plataforma lliscant (tobogan gegant) i taules de ping-pong. Un dels jocs més cridaners pel seu colorit és  l’arbre de la ciència, a on els xiquets poden enfilar-se per escales i ficar-se dins d’unes grans boles. 
Esta zona disposa, a més, de jocs i elements perquè siga inclusiva i facilite l’accés als xiquets i xiquetes amb diversitat funcional. També compta amb el paviment adequat de cautxú reciclat, atenent les normes de seguretat europees per a protegir d’impactes, facilitar el trànsit de persones amb mobilitat reduïda i, al mateix temps, la neteja i el manteniment. 
A més de jocs infantils, el parc compta també amb un rocòdrom per als xiquets i xiquetes majors. Té uns quatres metres i mig d’alçària, però només serà escalable fins als 3,5 metres per als més experimentats i un nivell més baix per als iniciats. 
En la part sud del parc se situa una gran zona d’esplai caní amb diferents jocs d’agilitat per a les mascotes.

VEGETACIÓ

El parc compta amb una àmplia representació de la flora mediterrània més utilitzada en jardineria i amb moltes altres espècies arbòries i arbustives que destaquen pel seu alt valor ornamental.
Així, més d’un miler d’arbres i quasi cent mil plantes arbustives i de flor vestixen el jardí d’innumerables formes i colors. 
Destaquen, dins de la vegetació arbustiva, les tanques baixes de boix, les agrupacions de diferents varietats de veròniques, les variades agrupacions de rosers, els lliris, agapants i Crinum, el Teucrium i les aromàtiques, els baladres, les estepes, els marfulls, …
Pel que fa a la vegetació arbòria, es pot destacar les alineacions de plàtans, melias, sòfores del Japó i xicrandes, els passejos flanquejats per palmeres de Califòrnia i les agrupacions de datileres, els pins i moltes altres espècies d’alt valor ornamental.

 

El recorregut 

Últimes notícies

10 . 01 . 2023
OBERTA LA MATRÍCULA PER ALS CURSOS DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE JARDINERI...
01 . 09 . 2020
EL PARC GULLIVER TORNA A OBRIR LES SEUES PORTES. ACÍ TENS ELS NOUS HOR...
28 . 11 . 2018
Descobreix València a través de cinc rutes d'arbres monumentals