Esteu aquí

Pi blanc

Pinus halepensis. Foto: T. Royo

 

Pinus_halepensis. Foto: S._Rae

NOM CIENTÍFIC: Pinus halepensis.
FAMÍLIA: Pináceas.
NOM COMÚ CASTELLÀ: Pino carrasco, pino de Halepo.
NOM COMÚ VALENCIÀ: Pi blanc.
DISTRIBUCIÓ: arbre propi de la conca mediterrània que forma part de pinedes naturals que s’han afavorit excessivament per mitjà de reforestacions.
DESCRIPCIÓ: arriba a fer fins a més de 20 m d’alçària i el seu aspecte general és molt variable segons les condicions ambientals. El port més característic és el d’un arbre de copa ampla, baixa, amb moltes branques i amb el fullatge poc dens i de color verd clar. La corfa dels troncs grossos sol ser de color fosc i clevillada i les branques tenen un aspecte llis de color gris clar, a vegades brillant. Les fulles (acícules) es reunixen en parelles i són fines, flexibles i de color verd clar. Les inflorescències (cons) masculines són grogues i es reunixen en grups nombrosos i cridaners, mentre que les femenins tenen aspecte de pinyes diminutes de color púrpura fosc. El pol·len és tan abundant que acaba acumulant-se en el sòl formant una fina capa groga. Les pinyes tenen forma cònica i maduren en la tardor de l’any següent a la floració quan passen del verd brillant al marró castany. Les pinyes, ja siguen obertes o tancades, romanen molts anys en l’arbre i es van tornant grises.
USOS: és una espècie mediterrània que ha guanyat terreny de manera artificial a les alzines i roures que dominaven els boscos mediterranis, afavorida pels incendis i per la mà de l’home. S’ha utilitzat molt en reforestacions per la seua fàcil disseminació, ràpid creixement i poques exigències. Encara que la fusta és de poca qualitat, s’usa per a realitzar caixes o palets.
REFERENCIES: 
https://es.wikipedia.org/wiki/Pinus_halepensis
http://www.arbolesibericos.es/especie/pinushalepensis
IMATGES: T. Royo, S. Rae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Licencia Creative Commons
PINUS HALEPENSIS por jardins.valencia.es se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.
Basada en una obra en jardins.valencia.es.
Permisos más allá del alcance de esta licencia pueden estar disponibles en jardins.valencia.es.

Últimes notícies

10 . 01 . 2023
OBERTA LA MATRÍCULA PER ALS CURSOS DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE JARDINERI...
01 . 09 . 2020
EL PARC GULLIVER TORNA A OBRIR LES SEUES PORTES. ACÍ TENS ELS NOUS HOR...
28 . 11 . 2018
Descobreix València a través de cinc rutes d'arbres monumentals