PARC DE CAPÇALERA

Esteu aquí

Història

Horari
No tanca
Adreça

Avinguda Pío Baroja s/n
46015 València

Entrada
entrada gratuïta
Gestionat per
0

Història

Este parc metropolità, de 167.869 metres quadrats, rep la seua denominació per trobar-se en la capçalera de l'antic llit del riu Túria en l’entrada a València, i recrea el paisatge original del riu donant protagonisme a l'aigua.

Ubicat al llit històric del riu Túria, el parc prolonga el gran cinturó verd del Jardí del Túria. Va ser inaugurat al juliol de 2004 i oferix a la ciutat i la seua àrea metropolitana un espai verd que, per la seua extensió i configuració, actua com a marc per a la realització de nombroses activitats.

La topografia, amb les diferents cotes del terreny, aconseguix crear ambients íntims amb àmplies vistes. Recrea l'origen al·luvial del llit del riu, que afavorix la formació d'illots de sedimentació pel pas de l'aigua, característica de la nostra geografia. La disposició d'estos illots i la vegetació enriquix la seqüència visual dels recorreguts de vianants i ciclistes.

Té diverses àrees, entre els quals destaquen el tossal mirador, el bosc de ribera i el Bioparc, encara que el llac, la vegetació, la topografia i els recorreguts són els elements articuladors i unificadors del parc.

Més informació

El tossal mirador és una fita visual on poder detindre's a contemplar la naturalesa, la ciutat i el parc. Té una diferència de cota respecte al carrer de 15 metres, actua com a ròtula entre el Jardí del Túria i el Parc de Capçalera. Des del seu mirador es pot disfrutar de vistes panoràmiques del mateix parc i del Parc Natural de la Serra Calderona. És el suport de l'auditori a l'aire lliure, amb el llac com a teló de fons.

El bosc de ribera fa de nexe d'unió entre el medi terrestre i l'aquàtic del llac artificial. A les zones humides trobem arbres caducifolis com els freixes (Fraxinus angustifolia), xops (Populus nigra), àlbers (Populus alba), arbustos i plantes palustres. Als bancals més alts podem trobar pins (Pinus pinea i Pinus halepensis) i arbustos, com el llentiscle (Pistacia lentiscus), que mostren un paisatge mediterrani. Als passejos limítrofs amb la ciutat, i en alguns punts emblemàtics, trobem alineacions d'arbres propis de la jardineria convencional, com les xicrandes (Jacaranda mimosifolia) i les tipuanes (Tipuana tipu).

El Bioparc de València disposa d'un espai d'acollida i benvinguda en una àrea de fàcil accés des de la ciutat, i una altra àrea integrada al Parc de Capçalera que recrea diferents biomes i hàbitats, com la sabana i els boscos de Madagascar i Àfrica Equatorial, que reproduïx zones bioclimàtiques amb vegetació original de cada àrea, amb acàcies africanes i vegetació autòctona compatible (com a garroferes), i reproduccions artificials de grans roques, coves o baobabs. Una passarel·la de vianants de 145 metres de longitud disposada sobre l'antic llit connecta l'àrea de l'entrada amb este tros d'Àfrica a València.

Des de l'extrem occidental del Jardí del Túria partixen els dos recorreguts principals del parc, el passeig del Molí del Sol i la senda de la ribera, situats un a cada costat del llac.

EQUIPAMENTS:

El parc disposa d'un auditori a l'aire lliure, un embarcador amb lloguer de barques, un bar, dos àrees de jocs infantils i l'edifici restaurat del Molí del Sol.

RECOMANACIONS D'ÚS:

  • No abandones el fem, tira’l a la paperera.
  • Si vas amb bici, recorda que el vianant sempre té preferència.
  • Si passeges el teu gos, mantín-lo controlat i utilitza els pipicans.
  • No està permés banyar-se.
  • No està permés alliberar animals de cap tipus ni alimentar-los.
  • Respecta les zones fitades, les fonts i els cursos d'aigua.

ELS RECORREGUTS DEL PARC:

Senda de la Ribera: 1.375 metres. Temps aproximat: 20 minuts.

Passeig del Molí del Sol: 1.758 metres. Temps aproximat: 30 minuts.

Recorregut pel Tossal Mirador: 782 metres. Temps aproximat: 15 minuts.

El recorregut 

Ruta

El Parc de Capçalera respon a la voluntat expressa de recuperar el paisatge històric del riu i el seu llit. Ubicat al llit històric del Túria, el parc prolonga el gran cinturó verd, el parc/jardí del Túria. Aquest parc metropolità recrea el paisatge original del Túria, atorgant així el protagonisme a l’aigua, que amb el seu curs ens va presentant la topografia, la vegetació, els recorreguts i els diferents equipaments del parc. Va ser inaugurat el juliol de 2014 i ofereix a la ciutat i la seua àrea metropolitana un espai verd, que per la seua extensió i configuració, actua com a marc per a la realització de nombroses activitats.

Pròxims esdeveniments Pròxims esdeveniments

16 . 02 . 2019
PARC DE CAPÇALERA, JARDÍ DEL TÚRIA TRAMS 1-2-3, JARDÍ DEL TÚRIA TRAMS 7-8-9
Horario: 15:30 a 20:00. Cabc. a T9 a T3. 
Organizador: Sociedad Excursionista VLC
03 . 02 . 2019
PARC DE CAPÇALERA
Horario: 12:00 a 13:30 horas. 
Organizador: ASOC. VAL. CIRCO 
27 . 01 . 2019
PARC DE CAPÇALERA
Horario: 12:00 a 13:30 horas
Organizador: ASOC. VAL. CIRCO

Últimes notícies

25 . 01 . 2021
L'ESCOLA DE JARDINERIA I PAISATGE AJORNA ELS CURSOS FINS A NOU AVÍS
03 . 12 . 2020
30ª EDICIÓ DIA INTERNACIONAL DE LES CIUTATS EDUCADORES
01 . 09 . 2020
EL PARC GULLIVER ES MANTÉ TANCAT FINS NOU AVÍS