Últimes
notícies

Esteu aquí

Descobreix València a través de cinc rutes d'arbres monumentals

Podeu imaginar que València té 508 exemplars d'arbres monumentals i singulars? Doncs sí. Té eixa gran quantitat d'arbres, dels quals 338 són de protecció genèrica i 169 són espècies singulars d'interés local.

I el més interessant és que diverses d'aquestes espècies formen part de les cinc rutes de “Arbres Monumentals i Singulars de la Ciutat de València”, un projecte que impulsa l'Ajuntament de València, amb la idea de donar-li un valor al patrimoni arbori que té la ciutat i, d'aquesta manera, “apoderar als arbres”.

La idea és estructurar una guia per a fer rutes en les quals ciutadans i turistes coneguen arbres amb característiques especials que, d'alguna manera, també permeten descobrir la ciutat de València.

Entre les espècies figuren alguns arbres que tenen 300 i 400 anys de vida, així com uns altres que, sent procedents de llocs exòtics, es van plantar a València i amb el temps es van convertir en bells exemplars.

Les rutes

Les rutes dissenyades han rebut els següents noms: “La volta al món”, “Testimonis de la Història”, “Un viatge pel Mediterrani”, “Un passeig per l'Albereda” i “Més enllà dels mars”. D'alguna manera fan referència a les zones on es troben els arbres, com els Jardins de Vivers, l'antiga muralla, l'Albereda, el Parc de la Rambleta i els Jardins d'Aiora.

 

La volta al món

Aquesta ruta rep aqueix nom i es realitza als Jardins de Vivers, zona on el visitant trobarà una gran varietat de palmeres mexicanes i californianes, així com pins canaris, llorer de l'Índia, roures australians, cóculos d'Àsia i fins a un ginkgo i un fòssil vivent originari de la Xina, que té al voltant de 250 milions d'anys i que s'ha convertit en un tot un símbol.


 

Testimonis de la història  

Una alzina de més de 200 anys, un xiprer de Caixmir originari de Bhutan, un eucaliptus de color roig que mesura 29 metres d'alt, així com una gran figuera australiana que té una copa com de 40 metres i moreres, formen part d'aquesta ruta que es dóna a partir de la muralla medieval amb parades al Parc de la Cultura, just prop del Col·legi de l'Art Major de la Seda i la Biblioteca Municipal; el Pont de la Trinitat; els Jardins de la Glorieta, el Parterre i el Museu Benlliure.

 

Un viatge pel Mediterrani

Aquest recorregut és molt mediterrani, perquè es dóna al voltant del Parc de la Rambleta, el qual inclou l'apreciar dàtils que procedeixen del nord d'Àfrica, així com  oliveres de procedència grega; xiprers, garroferes, autòctons carrasca, cedres i oms del Líban. Tots entorn a un arbre especial: la famosa olivera de la Rambleta que té 400 anys d'antiguitat i és considerat entre tots els arbres que hi ha a la ciutat, com el més antic de les cinc rutes dissenyades.

Un passeig per l'Albereda

Aquesta ruta, com el seu nom l'indica, es dóna per l'Albereda, encara que el seu recorregut també inclou una part de l'Avinguda Blasco Ibáñez i el Jardí de Monforte, en el qual es localitzen bells exemplars, com un gingko, considerat el més conegut de la ciutat, així com una olivera l'edat de la qual és de 300 anys, sent el més vell d'aquesta ruta. Prop d'aquests exemplars troba un cedres de l'Atles, cafeters de Kentucky, jacarandes, tarongers de Louisiana, així com arbres del cautxú i alzines.

Més enllà dels mars

L'última ruta és també dita “Els indians”, va des dels Jardins d'Aiora fins a les Antigues Atarassanes, espais en els quals hi ha també una gran varietat dels arbres citats en les altres rutes, no obstant això hi ha uns exemplars que destaquen com la casuarina australiana, les palmeres californianes, les auracaries sud-americanes i el ombú, conegut com el “arbre patri” dels argentins.


 

Aquest projecte de les rutes es va dissenyar gràcies al treball en equip de les regidories d'Energies Renovables i Canvi Climàtic i Parcs i Jardins, amb l'aportació de documents i informació de part de l'Observatori Municipal de l'Arbre.

Encara no coneixes tots els parcs i jardins de València? Et convidem a quin descobrisques tots ací. Espais naturals en els quals desconnectar i gaudir del silenci, practicar esport o passejar.