Esteu aquí

Saboner de la Xina

Jabonero de la China. Foto: A. Rockstein

 

Koelreuteria paniculata. Foto:

 

NOM CIENTÍFIC: Koelreuteria paniculata.
FAMÍLIA: Sapindáceas.
NOM COMÚ CASTELLÀ: Jabonero de China, árbol de los farolitos.
NOM COMÚ VALENCIÀ: Arbre dels fanalets o Saboner de la Xina
DISTRIBUCIÓ: arbre originari de la Xina i naturalitzat a Corea i el Japó. Es cultiva en zones càlides i temperades com a arbre ornamental.
DESCRIPCIÓ: arbret caducifoli de fins a 10-12 m d’alçària, amb la copa arredonida i el tronc amb la corfa amb fissures longitudinals, de color castany grisenc o negrosa. Les fulles són compostes i estan formades per diverses fulletes (folíols) el·líptiques unides per una estructura semillenyosa (raquis). Són fulles de color verd fosc per la cara de dalt (feix) i una mica piloses per la de baix (revés). Les flors s’agrupen en grans raïms terminals (panícules), i són de color groc, amb quatre pètals asimètrics que tenen una taca roja ataronjada en la base. Els fruits tenen una textura de paper en forma de càpsula unflada amb tres angles i de són color marró. Poden romandre en l’arbre fins a l’any següent i d’estos prové el nom d’“arbre dels fanalets”. En el seu interior contenen 2-3 llavors globoses, llises i negres.
USOS: es cultiva com a arbre ornamental per l’originalitat dels embolcalls de les llavors, a més de per l’abundant fullatge i la floració cridanera. Les llavors són comestibles quan estan torrades, però no es consumixen comunament per la seua escassa palatabilitat. S’anomena saboner de la Xina per la saponina que conté la planta, que produïx bromera i era empleada antigament com a producte de neteja. A la Xina es cultiva amb este propòsit des de fa més de 3.000 anys. Les llavors posseïxen també compostos antifúngics i antibacterians.
REFERENCIES: 
https://es.wikipedia.org/wiki/Koelreuteria_paniculata
http://www.arbolesornamentales.es/Koelreuteriapaniculata.htm
http://www.botanicayjardines.com/koelreuteria-paniculata/
IMATGES: A. Rockstein, nd

 

 

 

 

Licencia Creative Commons
KOELREUTERIA PANICULATA por jardins.valencia.es se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.
Basada en una obra en jardins.valencia.es.
Permisos más allá del alcance de esta licencia pueden estar disponibles en jardins.valencia.es.

Últimes notícies

05 . 09 . 2019
LA ESCUELA DE JARDINERÍA PONE EN MARCHA LOS CURSOS DE JARDINERÍA Y FLO...
06 . 06 . 2019
Parcs i jardins de València on practicar running
06 . 06 . 2019
Com arribar al Parc Central en transport públic