Esteu aquí

Xicranda

 

Jacaranda mimosifolia. Foto: F. y K. Starr

 

NOM CIENTÍFIC: Jacaranda mimosifolia.
FAMÍLIA: Bignoniáceas.
NOM COMÚ CASTELLÀ: Jacarandá, tarco.
NOM COMÚ VALENCIÀ: Xicandra.
DISTRIBUCIÓ: arbre original d’Amèrica del Sud (Brasil, Bolívia, Uruguai), encara que àmpliament plantat en jardins de zones càlides i temperades per tot el món.
DESCRIPCIÓ: arbre longeu de port irregular i branques esteses, que pot arribar fins als 20 metres d’alçària. Es comporta com un arbre semicaduc davant del fred o les estacions seques. Les fulles són grans i compostes; és a dir, cada fulla està formada realment per dos files de fulletes (folíols), amb la cara superior de color verd fosc i la cara inferior pàl·lida. Les flors són d’un blau violeta molt intens i estan agrupades en xicotets raïms. La floració es produïx durant la primavera abans que apareguen les fulles, encara que sol tindre una segona floració durant l’estiu. El fruit és llenyós en forma de castanyola i s’obri per a alliberar nombroses llavors.
USOS: la seua fusta, de tonalitat clara i fàcil de treballar, fa que siga molt apreciada per a treballs de fusteria. La infusió i tintura de flors, fulles i corfa s’usa per via oral per al tractament de la disenteria amèbica i altres afeccions gastrointestinals agudes. Se li atribuïx també propietats antisèptiques i espasmolítiques. La floració abundant i espectacular fa que siga un dels arbres de jardí més populars en zones càlides.
REFERENCIES: 
https://es.wikipedia.org/wiki/Jacaranda_mimosifolia
IMATGES: F. y K. Starr

 

 

 

 

 

 

 

Licencia Creative Commons
JACARANDA MIMOSIFOLIA por jardins.valencia.es se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.
Basada en una obra en jardins.valencia.es.
Permisos más allá del alcance de esta licencia pueden estar disponibles en jardins.valencia.es.

Últimes notícies

20 . 12 . 2019
PLANTACIÓ D’UN BOSC DE RIBERA AL JARDÍ DEL TÚRIA AMB LA PARTICIPACIÓ D...
20 . 12 . 2019
PUBLICADA LA NOVA PROGRAMACIÓ DE CURSOS DE L'ESCOLA DE JARDINERIA I PA...
07 . 11 . 2019
TALLER D'ABELLES URBANES AL PARC DE MALILLA