Esteu aquí
La ruta dels ponts de l'antic llit del riu Túria de València
15 . 10 . 2018
La ciutat de València va estar banyada per les aigües del riu Túria durant molts anys, fins que en 1957 es va produir la gran riuada a la ciutat i es va decidir desviar les aigües del riu cap al sud.
El riu Túria passava per la ciutat i comptava amb diversos ponts per a passar d'una part a una altra de la ciutat. Amb la desviació del riu, aquest es va quedar sec i es van construir més.
18 són els ponts que recorren l'antic llit del riu Túria, que s'estén des de Mislata fins a Natzaret..
Ponts de l'antic llit del riu Túria de València que a continuació explicarem:
- Pont 9 d'octubre: Construït entre 1986 i 1989 per l'arquitecte Santiago Calatrava. Ho trobem entre l'Avinguda Pío Baroja i l'Avinguda Tres Creus i commemora la festa de la Comunitat Valenciana.
-
Pont de Campanar: Construït entre 1932 i 1937 uneix l'Avinguda Pérez Galdós i l'Avinguda Maestro Rodrigo. Després de la riuada va haver de ser reconstruït.
-
Pont d'Ademús: Inaugurat en 1963, obra de l'enginyer Carlos Fernández Casado. Aquest pont dóna l'entrada a la ciutat des de la comarca d'Ademús a través de l'Autovia d'Ademús i per això rep aquest nom.
-
Pont de les Arts: Construït entre 1993 i 1998 obra de Sir Norman Foster. Destaquen els seus grans fanals blancs al centre del pont.
-
Pont de Sant Josep: Aquest pont data de 1486 encara que l'actual és de 1607. En ell trobem l'escultura de San José sota el nom de “LES FALLES Al SEU SANT PATRÓ”. Compta amb tretze arcs en pedra i està situat en el barri de la Saïdia.
- Pont dels Serrans: La construcció d'aquest pont data del segle XVI sobre l'any 1550, obra de Juan Bautista Corbera. Uneix el Carrer Sagunt amb les Torres de Serrano, per les quals rep aquest nom. Des de l'any 2012 aquest pont és totalment per als vianants.
-
Pont de fusta: Construït per l'arquitecte José María Tomás Llavador, va acabar les seues obres en 2012. Aquest pont rep el nom de l'antic pont de fusta que la riuada es va portar per davant i per l'antiga estació de fusta situada a un extrem. Actualment es divideix en dos, una part que permet el pas de vehicles i una passarel·la per als vianants de fusta.
-
Pont de la trinitat: Aquest és el pont més antic de la ciutat, construït entre 1401 i 1407, inicialment en fusta i reconstruït en pedra posteriorment. En ell trobem les escultures de Sant Lluís Bertrán i Sant Tomás de Villanueva, que anteriorment es trobaven en el pont de San José. Aquest pont rep el nom ja que a escassos metres podem trobar el Monestir de la Trinitat.
-
Pont del reial: Construït en 1595 i trobem dues escultures dedicades a Sant Vicent Ferrer i a Sant Vicent Màrtir en ell. Després de la riuada de 1957 es va augmentar la seua amplària i és el pont amb majors ornamentacions, pel fet que el seu objectiu principal era conduir al Palau Real. En aquesta zona també trobem els jardins del Real o el Museu de Belles arts Sant Pío V.
-
Pont de l'Exposició: Aquest pont va ser construït en 1909, amb motiu de la celebració de l'Exposició Regional de València, de la qual pren el seu nom. El pont original va ser destruït després de la gran riuada i en el seu lloc va ser construït el que es manté actualment. Obra de Santiago Calatrava destaca per un gran arc d'acer que ho sosté pels seus costats.
- Pont de les flors: Aquest pont uneix la plaça Amèrica amb el Passeig de l'Albereda. Inaugurat en 2002 és obra de Santiago Calatrava. Rep el nom de pont de les flors pel fet que sempre hi ha flors en la seua estructura durant tot l'any i com a homenatge a l'himne de València.
-
Pont del mar: Situat molt proper al pont de les flors, va ser construït entre 1592 i 1596 i reconstruït en pedra en 1589. Rep aquest nom per ser el camí cap al Grau, obra de Francisco Figuerola. En el trobem les escultures de Sant Pasqual Bailón i de la Verge dels Desemparats. Des de fa anys és completament per als vianants.
-
Pont d'Aragó: Aquest pont va ser construït en 1933 i una la Gran Via Marqués del Túria amb la Plaça de Saragossa. En ell trobem 2 escultures a cada costat, que representen la saviesa, el llaurador, el pescador i a la dona valenciana.
- Pont de l'àngel custodi: El pont construït entre 1941 i 1948 uneix les avingudes Peris i Valero i Eduardo Boscá. Construït en formigó armat i amb grans fanals al llarg de tot el pont.
-
Pont del regne: Construït en 1999 uneix les avingudes Regne de València i Avinguda de França i és el més llarg de la ciutat amb 220 metres de longitud. Obra de Salvador Monleón Cremades té com a característica les escultures de quatre gàrgoles.
-
Pont de Montolivet: Aquest pont va ser inaugurat en 2007 i presa el seu nom pel barri de Montolivet que queda a un costat. Obra de l'arquitecte Santiago Calatrava, amb disseny integrat dins de la Ciutat de les Arts i les Ciències, situat entre l´Hemisfèric i el Palau de les Arts Reina Sofia. En la seua part central enmig del pont trobem una columna de tipus romà que es va construir on va situar l'altar del Papa Benet XV quan va visitar la ciutat de València en la V Trobada Mundial de les Famílies en 2006.
-
Pont de L'Assut d'Or: Construït en 2008 és el més actual i va ser obra de l'arquitecte Santiago Calatrava. La seua principal característica és un gran masteler de 125 metres d'altura en forma d'arpa. El nom és un homenatge al tipus d'estructures que permetien elevar el nivell de l'aigua del riu Túria per a regar l´horta de València
-
Pont de drassanes: Va ser construït en 1931 i uneix l'últim tram de l'antic llit amb el port de València. A l'origen es va construir per a accedir al port de València.