Últimas
noticias

Usted está aquí

JORNADA DEDICADA A LA CONSERVACIÓ DE TORTUGUES (7 de novembre al Parc de Capçalera)

Jornada dedicada a la conservació de tortugues
Data: 7 de novembre
Hora: 11.30h.
Lloc: Embarcador Parc de Capçalera
Inscripcions: participa@limne.org,  i per telèfon 654 076 533
 
L’Ajuntament de València, a través de l’OAM de Parcs i Jardins, col·labora amb la Fundació Limne i Global Omnium en una jornada dedicada a la conservació de tortugues.
L’activitat, que s’engloba dins d’un projecte de control de l’abandonament d’espècies invasores, tindrà lloc el diumenge 7 de novembre,  a les 11.30h a l’embarcador del Parc de Capçalera.

València organitza una jornada d’educació ambiental per a la tinença responsable de tortugues exòtiques i la conservació de les tortugues autòctones valencianes: la tortuga d'aigua europea (Emys orbicularis) i la ibèrica (Mauremys leprosa). Ambdues espècies estan protegides i les seues poblacions es veuen afectades per l'abandonament incontrolat de tortugues americanes o asiàtiques. Estes  tortugues es popularitzen per la seva reduïda grandària, el seu baix preu i la poca atenció que requerixen. Per contra, pocs compradors saben que creix fins als 30 centímetres i que augmentaran les seues necessitats alimentàries i d'espai; també en créixer augmenta la seua agressivitat. Tot això, unit a la seua llarga longevitat, ha provocat que a les darreres dècades s'haja observat un continu i massiu abandó en els nostres rius i zones humides, però també als parcs urbans, el que s'ha convertit en una greu amenaça per al medi ambient peninsular.

Jornades informatives
L’organització de la campanya ha programat una sessió informativa a l’embarcador del Parc de Capçalera el novembre a les 11:30 h. Totes les persones que estiguen interessades han de contactar amb la Fundació Limne (participa@limne.org - 654 076 533) per a sumar-se a l'activitat.

Durant la jornada, els i les assistents faran tasques d'observació, identificació i tractament d'estos animals, fent incís en la problemàtica que generen les invasores.

 
L’impacte de las invasores

Des de la Fundació Limne remarquen que l'impacte de les tortugues exòtiques invasores sobre la fauna autòctona ha estat àmpliament estudiat, especialment pel que respecta a capacitat reproductora, competència pel recurs alimentari i pugna per les millors places d'assolellament, en què les tortugues autòctones surten perdent, comprometent la seua supervivència i reproducció.
Al Parc de Capçalera, personal  tècnic del servici de Vida Silvestre de la Conselleria realitzen captures periòdiques dels exemplars que s’abandonen. A una de les darreres campanyes es capturaren més de mig miler de tortugues exòtiques de 14 espècies o subespècies diferents. S’ha constatat, també, la presència la presència de postes i neonats i, a més, d’entre els exemplars capturats destacaren 13 femelles gràvides de 5 espècies diferents, el que mostra la plasticitat d’estos animals per adaptar-se i acabar per desplaçar a les tortugues autòctones.