Últimes
notícies

Esteu aquí

Ruta jardins de València: El jardí de Monforte

Situat en la Plaça de la Legió Espanyola, el Jardí de Monforte o Jardí de Romero és una de les obres més significatives de la jardineria del segle XIX. Amb origen en 1859 de la mà de l'arquitecte Sebastián Monleón Estellés, aquest espai va ser restaurat en 1990 per l'Ajuntament de València.

Aquest icònic jardí de València, que compta amb 12.000 metres quadrats de superfície, va ser al seu origen una la casa del Marquès de Sant Joan, D. Juan Bautista Romero, qui la va comprar en 1847 i va encarregar a l'esmentat arquitecte valencià convertir el seu hort en un dels jardins més bonics de la ciutat.

Un encàrrec que es va materialitzar a través de belles estàtues de marbre, fonts ornamentals, estanys, arbres, arbustos i flors. Un jardí de l'estil francès que acompanyen al pavelló de descans i que fan d'aquest espai verd enmig de la ciutat de València, un immillorable emplaçament per al descans.

Si no has visitat encara el Jardí de Monforte o vols saber més sobre els seus punts d'interès, t'animem a que ens acompanyes al llarg d'un recorregut molt especial.

Ruta jardí de Monforte de València

1- Entrada: Pati dels Lleons

Sabies que aquests dos lleons obra de l'escultor José Bellver Collazos estaven destinats a ser situats al Congrés dels diputats? En canvi, per la seua grandaria no van arribar a la capital d'Espanya. Per aquest motiu, en 1864 van ser comprats per Juan Bautista Romero, propietari i promotor d'aquest jardí valencià.

 

2- Font dels amants Dafnis y Cloe

En una posició cèntrica de l'antic parterre trobem una bassa en forma de cercle protagonitzada pels enamorats ‘Dafnis i Cloe’. Al voltant d'aquestes estan altres escultures al·legòriques als quatre continents (Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia) i a dues estacions com l'Hivern i la Primavera.

 

3- Font dels tarongers

Situada molt pròxima al roserar, en l'àrea triangular entre l'antic parterre i la part nova, la font dels tarongers o jardinet de la font es troba envoltada per espècies aromàtiques.

 

4- Plaça de la deessa Flora

En el centre del Pati dels Sortidors, protagonitzant el parterre nou sobre un pedestal, podem trobar l'estàtua de la deessa Flora.

 

5- El Roserar

El Roserar del Jardí de Monforte amb exemplars de port baix, envolta un Llorer Monumental i la Sèquia Vestisca que recorre el jardí.

 

6- Túnel de la Bouganvillea

Es tracta d'una volta vegetal formada per una estructura metàl·lica recolzada en el mur que delimita el jardí, i sobre la qual es recolza un entramat de vistoses buganvillas. Aquesta zona marques el límit de l'oest d'aquest espai verd valencià a l'una que serveix per a tancar la zona del Roserar i el parterre vell.

 

7- Font de Posidó

Al costat de l'entrada de la Gruta i al peu de la 'Muntanyeta' trobem la font que representa al déu mitològic Posidó. El déu dels mars està elaborat en marbre i descansa sobre un pedestal realitzat amb còdols.

 

8- Estatua de Sòcrates

En eixir de la zona de la “Muntanyeta” en l'eix Est‐Oest ens trobem amb una escultura molt rellevant del Jardí de Monforte: l'estàtua de Sòcrates

 

9- Pont de fusta

Enfront de l'estany i sobre la Gruta, el Pont de Fusta.

 

10- Muntanyeta i mirador

Per a donar pressió a l'aigua i així poder subministrar a totes les fonts ornamentals del Jardí de Monforte es va construir la “Muntanyeta” i es va crear el mirador.

 

11- Mur

Típic tancament de l'època per a protegir el jardí. Un mur de maçoneria en el qual curiosament podem trobar unes banyes de cabra incrustades. Es desconeix la seua procedència o utilitat.

 

12- Cascada

Situada a una de les parts de la “Muntanyeta” trobem una cascada envoltada de falgueres.

 

13- Estany

Al peu de la “Muntanyeta” i envoltat de diversos arbres, l'estany se situa en el centre captant l'atenció d'aquest punt del jardí.

 

14- Ginko Biloba

Al Ginko Biloba se li coneix com l'arbre dels quaranta escuts, és únic en el món, i pot arribar a mesurar 35 metres d'alçària.

 

15- Xiquet cavalcant sobre un cigne

En la part Oest del Jardí Romàntic hi ha un xicotet safareig amb forma de creu cega i al capdavant d'ella trobem una font composta per la figura d'un xiquet cavalcant sobre un cigne.

 

16- Glorieta dels Arcs

Aquesta glorieta dóna accés al pati del palauet, on es troben dues fonts amb conjunts escultòrics: “Xiquets jugant amb dofí” i “Xiquets tocant caragol de mar”.

Palacete

Construït en 1859 per Sebastián Monleón Estellés, va ser restaurat en 1990 per l'Ajuntament de València.