Últimes
notícies

Esteu aquí

Els 5 jardins i parcs més antics de València

La ciutat de València és una de les ciutats d'Espanya amb més superfície verda, existeixen múltiples jardins i parcs repartits per tota la ciutat.

Alguns d'aquests parcs i jardins porten molts anys a València i molts altres són de recent creació.

A continuació farem un repàs pels jardins i parcs més històrics de la ciutat de València. Algun d'ells destaca pels seus arbres monumentals i per la història que tenen darrere.

 

El jardí de Monforte: Amb una superfície d'aproximadament 12.000 metres quadrats, és un dels més antics de la ciutat de València. En ell es troben diverses estàtues, figures i innombrables plantes i arbres. El seu origen es remunta a un dels horts de la zona de Extramurs.

El Marqués de Sant Joan va encarregar la seua construcció i l'any 1941 va ser declarat “Jardí Artístic Nacional” quedant en propietat de l'Estat. No és fins a 1970 quan passa a propietat Municipal, qui ho va restaurar i va obrir les seues portes al públic en 1973.

El jardí de Monforte conté 33 estàtues de marbre i diversos estanys, el major d'ells amb forma de flor de nenúfar, destacant alguns grans exemplars de magnolio, de ginkgo i d'altres espècies.

 

El jardí de Benicalap: Es troba entre l'Avinguda de Burjassot i el carrer Andreu Alfaro. El jardí de Benicalap compta amb una superfície de 80.000 metres quadrats en les quals trobem grans instal·lacions esportives, zones de jocs infantils o zones de concerts, entre altres.

En 1975 els terrenys on hui se situa el jardí van ser adquirits per l'Ajuntament de València  i en 1983 va ser inaugurat oficialment el jardí. El jardí compta amb arbratge mediterrani com a pins i xiprers. Però a més també abunden altres espècies com a àlbers o arboços.

 

El jardí del riu Túria: El jardí de l'antic llit del riu Túria es remunta a l'any 1958 quan després de la gran riuada que que va inundar la ciutat, es va decidir desviar el riu Túria perquè no creuara la ciutat de València.

L'antic llit es va convertir en una de les principals zones verdes de la ciutat i actualment compta amb més de 110 hectàrees.

Els 18 trams que componen actualment el jardí del riu Túria es van construir en diferents fases. Els trams que primer es van construir van ser els trams 2 i 3 inaugurats entre 1985 i 1989.

Aquests trams, compresos entre el pont de Puente Nou d’Octubre i el pont d'Ademús compta amb arbratge de pins pinyers, jacarandes o falses acàcies entre altres.

Sota el pont d'Ademús existeix un gran estany circular, prop de la plaça umbracle, que és tallada en un dels seus extrems per una sendera lleument circular que discorre entre palmeres.

 

Jardí d'Aiora: L'Ajuntament de València va comprar els terrenys on hui es troba el jardí en 1976 i fins a 1987 no va passar a ser gestionat per la Fundació Pública Municipal de Parcs i Jardins Singulars.

Dins d'aquest jardí destaca el seu palauet modernista construït en 1900 i una superfície de jardí d'uns 48.000 metres quadrats.

El jardí està dividit en quatre zones: la zona de l'antiga palauet, el jardí annex al palauet, la zona de l'estació de metro d'Aiora i la nova zona de jardí situat en la zona Oest.

L'entorn enjardinat al voltant de l'antic palauet conté jocs infantils que atrauen moltes famílies. En aquesta zona conviuen espècies arbòries antigues (tarongers i palmeres) amb arbres i arbustos de recent plantació, ja que aquest espai es va condicionar en 1.985.

 

Parc de l'Oest: El parc de l'Oest va ser construït sobre els terrenys de l'antiga caserna d'Aviació conflueix pels barris de Patraix i l’Olivereta.

Va ser construït en 1995 i compta amb una extensió de més de 40.000 metres quadrats als quals s'accedeix per l'Avinguda del Cid.

Al parc es pot gaudir de zones esportives, pista de patinatge, zones infantils i fins a piscina.

Compta amb grans pinedes de pi blanc o múltiples ficus i a més d'abundant vegetació com a àlbers o xops.

 

No oblides gaudir dels parcs i jardins que compta la ciutat de València i gaudir de la naturalesa que en tots ells conviu.